Turizm Emekçilerinden Tepki: "Emeğimizi Turizm Patronlarına Bırakmayacağız!"
Patronların Ensesindeyiz Antalya Turizm Emekçileri Dayanışma Ağı, TBMM’de kabul edilen ve turizm sektöründe haftalık izin kullanımına yönelik esneklik getiren yasaya karşı sert bir açıklama yaptı.

Patronların Ensesindeyiz Antalya Turizm Emekçileri Dayanışma Ağı, TBMM’de kabul edilen ve turizm sektöründe haftalık izin kullanımına yönelik esneklik getiren yasaya karşı sert bir açıklama yaptı. "Emeğimizi turizm patronlarına bırakmayacağız!" başlığıyla yayımlanan açıklamada, turizm işçilerine yönelik bu yeni düzenlemenin temel hak gaspı olduğu vurgulandı.
"Haftalık Tatil En Temel Kazanımlarımızdan"
Dayanışma Ağı, 6 gün çalışmanın ardından 1 gün izin hakkı olarak uygulanan hafta tatilinin, işçi sınıfının uzun mücadeleler sonucu kazandığı en temel haklardan biri olduğunu belirtti. Meclis’te kabul edilen yeni yasayla, turizm işletme belgeli tesislerde çalışan işçilerin artık haftada değil, 10 günde bir gün izin kullanabileceğine dikkat çekildi.
“Turizm sektöründe çalışan 300 binden fazla arkadaşımızın en temel haklarından biri ellerinden alınırken, bu kararın mimarı olan turizm patronları sonucu memnuniyetle karşılıyor” denildi.
“Esnek Çalışma” Kılıfı ile Hak İhlali
Açıklamada, yasa değişikliğinin işverenler tarafından “esnek çalışma” adı altında meşrulaştırılmaya çalışıldığı ancak gerçekte bunun işçiler açısından güvencesiz ve yoğun çalışma koşullarının yasallaştırılması anlamına geldiği savunuldu.
“Biz güvencesiz, geleceksiz, yoğun koşullar altında çalıştırılan turizm işçileri, şimdi de işverenlerin deyimiyle ‘esnek çalışmaya olanak tanıyan’ bir hak ihlaliyle karşı karşıyayız. En temel kazanımımız elimizden alınıyor. Bu durum kabul edilemez.”
"Karar Derhal Geri Çekilmeli"
Patronların Ensesindeyiz Ağı, bu düzenlemenin derhal geri çekilmesi çağrısında bulunarak, haklarına sahip çıkan turizm işçilerinin örgütlü mücadelesini büyüteceklerini vurguladı.
“Emeğimizin her zerresine göz diken turizm patronlarına ve bu patron düzenine karşı mücadeleden bir adım geri atmayacağız.”
Tüm Turizm İşçilerine Çağrı
Açıklama, tüm turizm emekçilerine birlik olma ve mücadeleye katılma çağrısıyla sona erdi:
“Tüm turizm işçilerini bu hak gaspına karşı birlikte durmaya ve bu mücadelenin parçası olmaya çağırıyoruz.”
TBMM’de kabul edilen ve halen Resmî Gazete’de yayımlanmayı bekleyen yasa, çalışanların yazılı onayıyla haftalık izinlerini yedi gün yerine 10 günlük süre içerisinde kullanmalarına olanak tanıyor. Turizm işverenleri, uygulamayı “planlama kolaylığı” ve “çalışma barışı” açısından olumlu olarak değerlendirirken, işçi tarafı ise bu düzenlemenin iş yükünü artıracağını ve kazanılmış hakları ortadan kaldıracağını savunuyor.