Yunanistan Havalimanları Avrupa’da Zirveye Tırmanıyor: Atina İlk Çeyrekte Parladı
Havalimanları Konseyi (ACI Europe) tarafından yayımlanan 2025 yılı ilk çeyrek trafik raporuna göre, Yunanistan havalimanları Avrupa'nın en hızlı toparlanan seyahat noktaları arasında yer aldı.

Havalimanları Konseyi (ACI Europe) tarafından yayımlanan 2025 yılı ilk çeyrek trafik raporuna göre, Yunanistan havalimanları Avrupa'nın en hızlı toparlanan seyahat noktaları arasında yer aldı. Ülkedeki havalimanlarında yolcu sayısı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %8,8 artarak dikkat çekici bir büyüme kaydetti. Bu oran, Avrupa Birliği pazarında kaydedilen ortalama %4,1’lik büyümenin iki katından fazla.
Bu etkileyici büyümenin lokomotifi ise Atina Uluslararası Havalimanı (AIA) oldu. Geçen yıla göre %11,4’lük bir yolcu artışı yaşayan Atina, 2025’in ilk çeyreğinde Milano Malpensa, Kopenhag, Manchester ve Malaga ile birlikte en iyi performans gösteren beş “Mega” havalimanı (yılda 25 ila 40 milyon yolcuya hizmet veren) arasında yer aldı.
ACI Europe’un verilerine göre, 2025’in ilk çeyreğinde Avrupa genelindeki havalimanlarında yolcu trafiği %4,3 oranında arttı. Ancak bu oran, 2024’ün ilk çeyreğinde kaydedilen %10,2’lik artışa kıyasla yavaşlama sinyali verdi. Büyümenin ana kaynağını ise %5,7’lik artışla uluslararası seyahatler oluşturdu; iç hat trafiği ise büyük ölçüde durgun seyretti.
Türkiye’deki havalimanlarında yolcu trafiği yatay bir seyir izlerken, Rusya’da düşüş devam etti. "Majors" olarak adlandırılan, yıllık 40 milyondan fazla yolcuya hizmet veren büyük havalimanlarında ise büyüme %3 seviyesinde kaldı. Bu kategoride en iyi performanslar Roma-Fiumicino (%+9,4) ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (%+9,0) tarafından sergilendi.
Avrupa’nın en yoğun havalimanlarından Londra Heathrow, Mart ayında yaşanan büyük elektrik kesintisi nedeniyle %1,5’lik düşüş yaşadı. İstanbul Havalimanı %1,6’lık artışla ikinci sıradaki yerini korurken, Paris Charles de Gaulle (%+5,6) ve Madrid Barajas (%+4,5) havalimanları onu takip etti. Madrid, bu performansıyla dördüncü sıraya yükselerek Amsterdam-Schiphol’un (%+3) önüne geçti. Frankfurt Havalimanı ise %0,9’luk gerilemeye rağmen Avrupa’nın en yoğun altıncı havalimanı olmayı sürdürdü.
Bu veriler, Avrupa havalimanlarındaki büyüme eğiliminin yavaşladığını ancak bazı destinasyonların öne çıktığını gösteriyor.