Antalya Havalimanı Genişleme Projesine Uluslararası Finansman Desteği

Antalya Havalimanı'nın işletme ve genişleme projesi için uzun vadeli finansman paketi, yerli ve uluslararası finans kuruluşlarının yer aldığı geniş kapsamlı bir konsorsiyum tarafından sağlandı.

Turizm Yayın: 30 Nisan 2025 - Çarşamba - Güncelleme: 30.04.2025 19:34:00
Editör - Fatma Şahin
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Antalya Havalimanı'nın işletme ve genişleme projesi için uzun vadeli finansman paketi, yerli ve uluslararası finans kuruluşlarının yer aldığı geniş kapsamlı bir konsorsiyum tarafından sağlandı. Akbank, Alpha Bank, Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB), Bank of China, Deutsche Bank, German Investment Corporation (DEG), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Garanti BBVA, Uluslararası Finans Kurumu (IFC), National Bank of Greece, QNB, TEB, Vakıfbank ve Ziraat Bankası konsorsiyumda yer aldı.

TAV Havalimanları Finans Başkan Yardımcısı (CFO) Burcu Geriş, “Antalya Havalimanı projesinin ilk etabını tamamlarken uzun dönemli finansman anlaşmasını da kapatmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Antalya, Akdeniz’in en büyük turizm merkezi ve Türkiye’nin dış hat trafiği açısından ikinci büyük havalimanı konumunda. Bu stratejik yatırım, bölgenin kalkınması ve uzun vadeli gelişimi açısından büyük öneme sahip. Türkiye’den ve uluslararası finans kuruluşları ve bankaların katıldığı bu anlaşma projeye, Türkiye turizm endüstrisine ve geçmişten bu güne gerçekleştirdiğimiz başarılı çalışmalara duyulan güvenin göstergesidir” dedi.

TAV Havalimanları ve Fraport ortak girişimiyle yürütülen Antalya’daki genişleme çalışmalarının ilk aşaması üç yıldan kısa sürede tamamlandı. Bu kapsamda, havalimanının kapasitesinin ortaklık süresi içinde yıllık 80 milyon yolcunun üzerine çıkarılması hedefleniyor.

Projenin ilk fazında, T2 dış hatlar ve iç hatlar terminallerinin toplam alanı sırasıyla 225 bin ve 75 bin metrekareye çıkarılarak yaklaşık iki katına yükseltildi. Ticari alanlar ise üç katına çıkarılarak lounge, yiyecek-içecek ve duty-free alanları modern bir yapıya kavuşturuldu. Ayrıca, aprona 1,4 milyon metrekarelik alan eklendi ve uçak park pozisyonları 202'ye ulaştı. Yeni çok katlı otopark, taksi yolları, bağlantı yolları, uçak bakım hangarları, genel havacılık terminali gibi birçok destekleyici tesis de bu kapsamda hayata geçirildi.

2024 yılında Antalya Havalimanı, 52 ülkede 229 destinasyona uçan 105 havayoluna hizmet vererek rekor kırdı. Havalimanı, 31,7 milyonu dış hat olmak üzere toplamda 38,3 milyon yolcuya hizmet sundu.

TAV Havalimanları ve Fraport, 2018 yılından bu yana Antalya Havalimanı’nı ortak olarak işletiyor. Aralık 2021'de yapılan ihaleyle bu ortaklık, işletme süresini 2051 yılı sonuna kadar uzattı. Aralık 2026'da başlayacak 25 yıllık yeni dönem için 7,25 milyar Avro + KDV tutarında kira ödemesi taahhüt edildi. Bu meblağın dörtte biri Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) peşin olarak ödendi.

Bu proje, Türkiye’nin havacılık altyapısına yapılan en büyük yatırımlardan biri olma özelliği taşıyor. Genişleme ve modernizasyon çalışmaları, Antalya’yı küresel bir havacılık ve turizm merkezi haline getirmeyi hedefliyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.