Avrupalı Gezginin 2025 Tercihleri Değişiyor: Güney Avrupa’ya İlgi Azalıyor
2025 yılına yönelik Avrupa seyahat eğilimleri netleşmeye başladı.

2025 yılına yönelik Avrupa seyahat eğilimleri netleşmeye başladı. Avrupa Seyahat Komisyonu’nun (ETC) Mart 2025’te yayımladığı anket verilerine göre, Güney Avrupa hâlâ Avrupalıların gözdesi olmaya devam ediyor, ancak geçen yıla göre ilgi yüzde 8 oranında azaldı.
Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda, İtalya, Belçika, İsviçre, İspanya, Polonya ve Avusturya’dan yaklaşık 5.874 katılımcıyla yapılan anket, 2025 yaz ve bahar döneminde Avrupalı gezginlerin %41’inin Güney ve Akdeniz Avrupa’sını tercih edeceğini gösteriyor. Ancak bu oran, 2024'teki %49 seviyesinin altında kaldı.
Yunanistan Yükselişte, İspanya Lider
TurizmDatabank’ın ETC verilerinden derlediği bilgilere göre, güneş ve plaj tatilleri için Yunanistan, Avrupalı gezginlerin %11'inin tercihi olarak ikinci sırada yer alıyor. Listenin zirvesinde %16 ile İspanya bulunurken, İtalya %8, Fransa ise %6'lık oranla Yunanistan’ın gerisinde kalıyor.
Finansal Endişeler Geriliyor
Ankette finansal kaygıların da önceki yıla göre azaldığı dikkat çekiyor. Enflasyon nedeniyle artan seyahat masraflarına ilişkin endişeler %23’ten %17’ye, kişisel finansal kaygılar ise %17’den %14’e geriledi. Ancak ekonomik belirsizlikler hâlâ seyahat kararlarında önemli bir faktör olmaya devam ediyor.
Seyahat Endişeleri Listelendi
2025 seyahat eğilimlerinde öne çıkan başlıca endişeler ise şöyle sıralandı:
- %16,6: Enflasyon nedeniyle artan seyahat maliyetleri
- %14: Ekonomik durum ve kişisel finanslar
- %13,5: Rusya-Ukrayna savaşının devam eden etkileri
- %8,7: Orta Doğu’daki gerginlikler ve güvenlik kaygıları
- %8,6: Ziyaret edilecek bölgelerde aşırı kalabalık
- %8,6: Aşırı hava olayları
- %7,3: Grevler ve personel eksikliği nedeniyle ulaşım sorunları
Endişe Veren Bölgeler Talep Kaybediyor
Araştırmaya göre, gezginler tatil planlarında huzur arıyor. Güvenlik, ekonomik istikrar ve hava koşulları gibi riskler, destinasyon seçimlerini doğrudan etkiliyor. Endişe yayan bölgelere olan talebin, gözle görülür şekilde azaldığı kaydediliyor.